Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Neamț au desfășurat astăzi, în județul Neamț, activități de educație rutieră, în cadrul celei de-a cincea campanii naționale de informare, parte a proiectului derulat la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române: Educație Rutieră – Modelarea Factorului Uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.*_

Campania, desfășurată în perioada 07 decembrie 2022 – 03 ianuarie 2023, abordează problematica neatenției la volan (utilizarea telefonului mobil de către conducătorii auto), neasigurarea și nesemnalizarea la schimbarea direcţiei de mers.

Cu ocazia activităților preventive de astăzi, polițiștii au distribuit 240 de materiale tipărite (flyere și broșuri) și 60 obiecte promoționale – (handsfree – cască bluetooth).

Polițiștii le-au reamintit conducătorilor auto că neatenția în trafic apare atunci când utilizăm telefonul mobil pentru a vorbi sau pentru a trimite mesaje, când folosim display-ul mașinii, funcțiile touch sau G.P.S.-ul, atunci când consumăm alimente, lichide sau fumăm, când discutăm în contradictoriu cu alți pasageri, când ajustăm temperatura în mașină, când reglăm oglinzile sau căutăm un post de radio, când ne aplecăm după obiecte, când ne întoarcem către bancheta din spate ori evam alte proecupări, în măsură a ne distrage atenţia de la conducerea autovehicului.

Polițiștii atrag atenția asupra faptului că utilizarea telefonului fără funcția „mâini libere” crește de două ori riscul de a fi implicat într-un accident, pe când introducerea unui număr nou și apelarea lui cresc de douăsprezece ori riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier.

Acele activități care ne solicită și ne forțează să ne luăm privirea de la drum sau să luăm mâna de pe volan au cel mai mare impact asupra modului în care conducem și cresc semnificativ riscul producerii unui accident.

Cauzele accidentelor rutiere sunt diverse, iar neatenția la volan se numără printre acestea. Chiar și pentru o secundă, orice distragere a atenției ne pune în pericol atât pe noi, cât și pe ceilalți participanți la trafic și poate genera condiții de accident. Aceasta deoarece șoferii neatenți au tendința de a vira mai mult, au nevoie de mai mult timp pentru a reacționa și pierd multe informații din trafic. (nu observă semnele de circulație, pietonii, mașinile și alte pericole)

***

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranţă:

-Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, poliţiştii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. Conduceți cu prudență, măriți distanţa de siguranţă în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.

-În condiţiile unui trafic aglomerat, condiţiile meteo nefavorabile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

-Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.