Acuzații foarte grave aduse de Cristinel Popescu – SECRETAR GENERAL la SINDICATUL NATIONAL HIDROENERGETICA în direct la Radio 1 FM, joi 23 noiembrie 2023. Acesta suspectează acțiuni externe care aduc atingere siguranței naționale din perspectiva securității energetice a României.
Puteți asculta materialul audio sau citi transcrierea acesteia, de mai jos.
Transcriere a materialului audio:
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Și da, avem moment important în care vorbim despre un comunicat de presă, un comunicat ce a ajuns ieri în atenția noastră. Se întamplă lucruri… Așadar e un comunicat al Sindicatului National Hidroenergetica. Iată ce stipulează acesta:

Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Si pe marginea subiectului, alături de noi se află domnul secretar general al Sindicatului Național Hidroenergetica, domnul Cristinel Popescu pe care îl salutăm. Bună ziua!
Cristinel Popescu, secretar general al Sindicatului Național Hidroenergetica: Bună ziua!
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Bine ați venit în direct la Radio 1 FM, în premieră. Am să vă rog să dați mai multe amănunte. Cum e de fapt situația? Pe lângă ceea ce apare în comunicatul dumneavoastră. Când au pornit toate aceste, să spunem, lucruri care au dus, iată, la această situație din 2023?
Cristinel Popescu, secretar general al Sindicatului Național Hidroenergetica: Situațiile, așa cum scria și în comunicat, în mod normal au pornit cam de prin 2013, de când Hidroelectrica a fost în insolvență, și când Remus Boza, cel atât de apreciat de foarte mulți, dar care a fost total nebenefic, și Hidro…. (audio neinteligibil) și Hidroservului, a tăiat la o treime, la nivelul de o treime lucrările de mentenanță. De atunci încoace lucrurile s-au păstrat pe același mod de lucru, în care noi lucrăm sub prețul pieței, cu salariați destul de prost plătiți, cu găsirea greu a unor profesioniști în domeniu, pe salariile mici pe care le aveam, fapt ce a dus la problemele legate de datorii ale societății Hidroserv, intrarea în insolvență. Acum după … (audio neinteligibil) de ieșire, care 4 ani se semnează unor … (audio neinteligibil) cadru lucrările pe care noi trebuie să le prestăm pentru Hidroelectrica, pentru a menține în funcțiune instalațiile … (audio neinteligibil) de muncă sunt cu un grad mare de uzură. Ca un amănunt, ca să vă dau mai clar, în momentul de față Hidroelectrica, din cei 6200 de mega wați, aproximativ putere instalată, are undeva la 800, între 800 și 1000 de mega wați indisponibili, pentru că … (audio neinteligibil) nu sunt reparate. Există limitări de putere, și cu alte cuvinte frustrează România de energie verde și ieftină. Vorbim de 1000 de mega wați.
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Aici e de fapt miza, să spunem, a ceea ce se întâmplă din păcate. Alături de mine este și colegul Cezar Filip. Te rog Cezar să intervii.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Vă salut cu respect! Haideți să încercăm, stimate invitat, să clarificăm sau să nuanțam puțin lucrurile. Vorbim despre un domeniu care în contextul crizei mondiale este unul, sper să nu greșesc, de importanță strategică, de siguranță națională. Despre asta vorbim.
Cristinel Popescu: Din punctul nostru de vedere, așa este.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Și din punctul (de vedere al) oricui care se uită la ceea ce se întâmplă și înțelege cât de cât. Dumneavoastră sunteți o societate care, practic, prestați servicii de mentenanță, întreținere pentru instalațiile Hidroelectrica.
Cristinel Popescu: Corect.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Dincolo de drama, deloc lipsită de importanța a 1200 de persoane care se pot trezi în șomaj, din câte știu legislația presupune ca o societate aflată în reorganizare să fie protejată inclusiv prin asigurarea, păstrarea contractelor aflate în derulare. În cazul dumneavoastră, dacă înțeleg eu corect, acel acord cadru nu este semnat, punând în pericol, practic… vi se ia obiectul de activitate și nu mai aveți pentru cine presta. Înțeleg corect? Vreau sa clarificăm…
Cristinel Popescu: Corect. Da, este foarte corect. În momentul în care acel acord nu este semnat, noi nu putem să prestăm lucrările de mentenanță cu Hidroelectrica, cu alte cuvinte vom înceta activitatea, și în loc să ieșim din insolvență în următoarea lună, așa cum eram pregătiți, vom da probabil în faliment.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Deci cineva vă vrea falimentul. E una dintre concluziile mele jurnalistice, iertați-mă, dar altceva nu pot să înțeleg din situația dată.
Cristinel Popescu: Este ceea ce presupun și eu, pentru că există… rechini, ca să zic așa, pe piața asta care își doresc să intre, cu băieți…
Cezar Filip, Radio 1 FM: Deștepți.
Cristinel Popescu: … la patronat care… Da, deștepți și care probabil că au și o culoare anumită a ochilor, care acum sunt mari afaceriști și în domeniul energetic.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Păi e foarte important, și credeți-mă, eu mi-am permis să emit opinia că e unul dintre comunicatele de presă cele mai consistente și mai îngrijorătoare, din păcate în același timp, primite în ultima perioadă de la reprezentanții unui sindicat, pentru că, repet, vorbim despre un domeniu care ar trebui să fie în cel al siguranței naționale. Vorbim despre scoaterea de pe piață, prin mijloace care mie mi se par pe lângă lege, dacă nu chiar împotriva legii, a unui jucător cum este SSH-ul, și atenție, să i se facă loc unui jucător, mă rog, cu ochi mai albaștri, mai puțin albaștri, dar cu niște interese, cred, politice. Da.
Cristinel Popescu: Exact.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Deci am înțeles corect la ce asistăm, și practic dumneavoastră apelați la medierea ministrului.
Cristinel Popescu: Domnului ministru, da.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Vă rog, adică eu îl rog pe domnul ministru, dacă se poate, să medieze, pentru că dacă vom asista din nou la un astfel de tun, de praduială, nu știu, e un termen jurnalistic, iertați-mă, nu găsesc altul… mai potrivit.
Cristinel Popescu: Așa este, nici eu n-am altul.
Cezar Filip, Radio 1 FM: E foarte grav…
Cristinel Popescu: Haideți să vă mai dau un nume.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Vă rog.
Cristinel Popescu: Dacă îmi dați voie, vă rog frumos.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Vă rog.
Cristinel Popescu: Vă dau un nume care spune foarte multe și să știți că este prima oară când fac în mass-media așa ceva.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Vă rog.
Cristinel Popescu: Numele este Yugo Neumorni. Este cel pe care Remus Boza, în 2013 când a venit la Hidroelectrica, l-a numit directorul IT-ului în Hidroelectrica, adică omul care știe absolut tot ce se întâmplă și avea toate documentele din Hidroelectrica. Cine este Yugo Neumorni… Yugo Neumorni este fostul director al Vimetco de la Alro Slatina, adică în legătură directă cu Vitaly Machitski, omul KGB-ului în legătură cu Deripaska și … (probabil Mentenev – (audio neinteligibil)).
Cezar Filip, Radio 1 FM: Și nu vă supărați că întreb, nu vă întreb pe dumneavoastră, întreb retoric. Dacă toate lucrurile astea se întâmplă, repet, în contextul internațional în care trăim, oare CNSAS-ul știe? Nu e interesat? N-ar fi cumva în domeniul lui de interes, dacă se pregătește cineva să preia tocmai acest lucru? Că e strategic și ceea ce faceți dumneavoastră pentru că am văzut deja, dacă am înțeles bine din comunicat…
Cristinel Popescu: Absolut.
Cezar Filip, Radio 1 FM: … că o reducere la o treime a activității dumneavoastră a privat și privează în continuare România de niște energie ieftină și verde. Am înțeles corect.
Cristinel Popescu: Exact. Ați înteles perfect.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Dacă vine un jucător de acolo din zona din care ați spus dumneavoastră, eu nu cunosc afiliațile cu KGB-ul, dar când aud de KGB în perioada asta mi se zburlește părul pe ceafă, oriunde ar fi vorba. Are un control…
Cristinel Popescu: Eu le-am studiat și să știți că sunt reale.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Bun. Are un control într-un domeniu strategic. Dacă se supără reduce de la o treime la zero, și noi rămânem practic fără energie. Suntem la mâna lor, ca să vorbim iarăși într-un limbaj neacademic. Am înțeles corect?
Cristinel Popescu: Este exact cum ați presupus, este un atentat la independența energetica a României.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Despre asta vorbim.
Cristinel Popescu: Ați presupus corect.
Cezar Filip, Radio 1 FM: De aceea spuneam ca e foarte consistent și foarte îngrijorător acest comunicat.
Cristinel Popescu: Așa este.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Depășește cu mult, repet, drama, nu că nu e importantă, e foarte importantă drama socială a 1200 de persoane.
Cristinel Popescu: Are dreptate.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Dar ce se întamplă…
Cristinel Popescu: Dar drama lor este mult mai mică decât ce se întâmplă la nivelul României. Așa este.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Un semnal de alarmă care ar trebui pe toți băieții ăștia cu ochi albaștri, mai albaștri sau altfel, și pe toți domnii ăștia care, nu știu… Președintele am înțeles că e plecat puțin prin Africa de Sud, dar bănuiesc că a lăsat pe cineva totuși în locul lui, care să vegheze la ceea ce înseamnă siguranță, inclusiv energetică a țării, și domnii ăștia, din momentul în care dumneavoastră ați emis comunicatul, ar trebui să fie în alertă maximă.
Cristinel Popescu: Să sperăm că da, pentru că o să sesizăm în zilele următoare și CNSAS-ul. Consiliul de Apărare Națională…
Cezar Filip, Radio 1 FM: Da, CSAT-ul.
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Această dramă, care nu este, să spunem, mai mare decât drama care se poate întâmpla în ceea ce privește sistemul energetic al României, să nu devină drama tuturor Românilor, că aici avem o mare problemă.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Păi asta înseamnă. Nu doar a românilor…
Cristinel Popescu: Exact.
Cezar Filip, Radio 1 FM: … a României, care dacă mergem mai departe, că trebuie să punem în context lucrurile. E un partener strategic al unora, e membru NATO și așa mai departe. E o vulnerabilitate care se creează, care, iartă-mă, e din punctul meu de vedere aproape egală cu dacă ar fi tancurile rusești la granița României, sau dincolo de graniță chiar. Cu tot respectul, din ceea ce ne-a spus invitatul nostru, și vă felicit încă o dată pentru curaj, fiindcă interesele sunt majore și implicațiile sunt majore. În momentul în care ați venit și ați spus foarte tranșant aceste lucruri, eu vă felicit și sper să nu aveți de suferit.
Cristinel Popescu: Vă mulțumesc. Nu mi-e teamă de așa ceva. Din 2000 mă lupt cu ei.
Cezar Filip, Radio 1 FM: E un atac într-un război hibrid. E o ofensivă majoră. Dacă nu suntem atenți la ceea ce se întâmplă, nu răspundem pe măsură, pierdem foarte mult. Pierdem o independență energetică, deloc de neglijat în perioada asta.
Cristinel Popescu: Exact. Care ar putea deveni un factor puternic pe zona asta de … (audio neinteligibil) și de centrale pe energie.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Exact.
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Care este soluția reală și imediată pentru a se rezolva această situație?
Cristinel Popescu: Semnarea acordului cadru de către Hidroelectrica, și eu am discutat deja cu domnul ministru. Dânsul deja a luat legătura cu … (audio neinteligibil) care ne sprijină, dar vom menține acțiunile de protest până când Hidroelectrica își va face treaba, și după care, eu unul, o să insist pe o atenționare și un control asupra celor din …(audio neinteligibil) electrica, ce interese au, dacă au într-adevăr interesele României sau cu totul altele.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Spuneați în comunicat, și asta e ultima mea întrebare stimate invitat…
Cristinel Popescu: Vă rog.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Vorbeați despre organele de conducere ale Hidroelectrica, am reținut eu bine?
Cristinel Popescu: Da.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Cine sunt? Mărturisesc că și pentru mine sunt oarecum absconse.
Cristinel Popescu: Păi în consiliul de supraveghere sunt numite persoane care nu au efectiv nicio legătură cu Hidroelectrica. N-au competență pe domeniul hidro-energetic… niciuna dintre ele. Sunt numite normal politic, iar în directorat, hai să zic că… două dintre persoane au lucrat în domeniu, dar nu știu dacă sunt chiar cele mai competente. Două din cinci. Una dintre ele, directorul pe … (audio neinteligibil) este fostul președinte al directoratului, domnul Badea, cel care încasa acum un an de zile, sper că dumneavoastră și radio ascultătorii stați pe scaune…
Cezar Filip, Radio 1 FM: Da…
Cristinel Popescu: Încasa nu mai puțin de 450.000 de dolari brut, într- un an de zile.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Dumnezeule!
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Uau!
Cristinel Popescu: Cu 50.000 de dolari mai mult decât Joe Biden.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Da… Măcar să-i fi încasat cu folos. N-am altă replică.
Cristinel Popescu: Și care în ultimii 4 ani are în… și a fost numit director de investiții… Și în ultimii 4 ani, Hidroelectrica are investiții aproape zero, deci aproape niciunul din proiectele de investiții aprobate și demarate nu a fost, nici măcar, începute. Vorbim de 2020 încoace.
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Semnal de alarmă cu atât mai puternic în direcția aceasta. Vă mulțumim foarte mult pentru precizări și așteptăm, bineînțeles, în continuare precizări.
Cristinel Popescu: Eu vă mulțumesc foarte mult.
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: O ultimă întrebare organizatorică, dacă vreți tehnică. În momentul în care, să spunem, nu s-ar semna acest acord, veți trece de la greva japoneză la acțiuni de protest mai ample?
Cristinel Popescu: Sută la sută.
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Ce ar însemna aceste acțiuni?
Cristinel Popescu: În primul rând vom începe cu oprirea lucrului pentru o oră, apoi pentru două, și după care vom solicita federației noastre, pentru că suntem sub contract colectiv de muncă și este complicat a declanșa o grevă, o să cerem federației să ne sprijine în declanșarea unei greve politice, pe care greva o permite, datorită acțiunilor … (probabil – administrative (audio neinteligibil), nu din alt motiv. Nu ne implicăm politic. Așa se numește ea. Nu ne implicăm politic, nu mă interesează politica.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Dar nu, cer eu implicare tuturor parlamentarilor, mai ales cei din comisia de apărare.
Cristinel Popescu: Vom sesiza și parlamentarii din toate zonele unde avem reprezentare mai… (audio neinteligibil)
Cezar Filip, Radio 1 FM: Încă o dată, dincolo de conflictul de muncă, absolut corect, dincolo… că poate se merge pe salarii compensatorii, pe nu știu ce soluții poate… Invitatul nostru a atras atenția asupra unui aspect: cedăm controlul asupra unui segment extrem de important. Nu știm cui.
Cristinel Popescu: Exact.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Avem niște suspiciuni că se duc înspre zona estică a lucrurilor, pârghiile de control, ceea ce nu e joacă. Nu e joacă. Doi la mână, dacă ar fi după mine, dacă am înțeles corect comunicatul dumneavoastră, soluția ar fi minimă, înțeleg, semnarea acelui acord cadru. Eu aș propune, domnilor cu putere de decizie, dacă tot vor să facă treabă, să îl revadă, poate e renegociat și poate redeschidem și cele două treimi…
Cristinel Popescu: Așa ar fi normal.
Cezar Filip, Radio 1 FM: …și cele două treimi pe care le-am închis și care ne privează de energie în perioada aceasta.
Cristinel Popescu: Corect.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Asta ar fi soluționarea optimă din punctul meu de vedere, Dinu.
Cristinel Popescu: Aveți perfectă dreptate.
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Aș vrea să… ca să nu apară totuși o informație care să nu aibă sută la sută valabilitate, aș vrea să ne spuneți. În momentul în care ați începe acțiunile de protest la nivel de grevă generală și opriți activitatea, există riscul ca abonații Hidroelectrica să nu mai aibă curent în priză? Vă întreb strict tehnic.
Cristinel Popescu: Vă rog, repetați întrebarea?
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: În momentul în care veți intra în grevă, dacă se ajunge acolo și intrați în grevă generală, există riscul ca abonații Hidroelectrica să nu mai aibă serviciul asigurat, de curent electric?
Cristinel Popescu: Nu, dar dacă nu se semnează acordul cadru și noi nu mai facem… Nu. Riscul ăsta nu există, clar, dar dacă noi… nu se semnează acordul, și nu facem lucrări de mentenanță există riscul ca Hidroelectrica să nu mai poată produce energia, și atunci clar… Însă abonamentul lor este unul clar. Hidroelectrica va fi obligată să respecte, și va trebui să cumpere de unde știe energie pentru a asigura abonaților … (audio neinteligibil) și energia electrică contractată.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Bun, dacă îmi permiți Dinu…
Cristinel Popescu: Deci n-au niciun risc abonații.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Risc nu, risc doar noi ca țară să plătim mai scump ceea ce putem produce noi mai ieftin.
Cristinel Popescu: Aia da. Aici sută la sută.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Și mă gândesc totuși, dacă vă gândiți la o grevă generală, ar putea fi… Atenție Dinu despre ce vorbim. Noi vorbim despre Hidroelectrica care nu vrea ca partener Hidroserv. Acum nici nu mai contează ce se întâmplă dacă Hidroserv se duce în faliment sau dacă intră în grevă generală, pentru că eu sunt convins că domnii ăștia, la care a făcut referire invitatul nostru, au deja soluția. Numai că soluția e cu comandă în altă parte, și pot să bănuiesc că mult mai scumpă. Aici suntem, în situația asta. Cred că și-ar dori…
Cristinel Popescu: Asta este și bănuiala mea.
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: E premeditat din ce puteți să vă dați seama, să înțeleg…
Cristinel Popescu: Cam așa ceva. Așa pare cel puțin la prima vedere. Așa pare.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Asta e prima suspiciune.
Cristinel Popescu: Să dea dovada că mă înșel și să semneze acordul.
Cezar Filip, Radio 1 FM: Clar.
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Vă mulțmim pentru prezență și pentru precizări.
Cristinel Popescu: Eu vă mulțumesc foarte mult.
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Vă așteptăm oricând și cu altele, dacă apar. Mulțumim. O zi productivă în continuare.
Cristinel Popescu: Vă mulțumesc și eu mult de tot.
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: A fost alături de noi domnul Cristinel Popescu, secretar general al Sindicatului Național Hidroenergetica. Da, avem o situație fără precedent, aș spune, în România, mai ales în contextul în care iată…
Cezar Filip, Radio 1 FM: Ei, nu e chiar fără precedent, dar acum e, cum să zic eu, explodează. Au mai fost… Modelul ăsta, Dinu, a fost folosit de către băieții ăștia de au prăduit țara asta în repetate rânduri. Ei asta au făcut, au omorât o firmă, un sector de activitate esențial, ca după aceea să zică domle’ că nu putem fără el, dar ce să vezi, nu știau atunci înainte de a-l omorâ. L-au omorât pentru că nu-l controlau, pentru că nu-și luau ei zeciuiala, „șpaga” de acolo. L-au omorât, după care au zis că au neapărată nevoie de o astfel de firmă sau de un astfel de sector de activitate, și ce să vezi, ca prin minune găseau câte o astfel de firmă, dar ei au avut-o deja. Adică, pe bune… dacă noi avem firma, își face treaba, de ce să o omorâm, ca să ajungă apoi… Poate nu ajunge la est. Poate ajunge la vest, dar sunt convins că vor fi costuri mult mai mari decât în prezent. Costuri pe care le vom plăti cu toții la nivel de țară. Asta se întâmplă. Despre asta vorbim.
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Legat de precedentul care nu a existat în România, este precedentul acesta al faptului că există, iată, o voce care, astăzi, în direct la Radio 1 FM, a avertizat public statul român și toți cei care sunt direct implicați în această siguranță energetică a României, că există riscul acesta, există riscul ca persoane rău intenționate care au niște afilieri într-o zonă a serviciilor secrete dintr-o altă țară…
Cezar Filip, Radio 1 FM: Nu știm dacă au, nici nu contează. Domle’ nu mai suntem…
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Trimiteri… să le spunem.
Cezar Filip, Radio 1 FM: De ce să dăm… Dacă noi avem pârghia acum la noi, de ce s-o dăm la oricine altcineva? Și dacă ar fi americanii, care sunt partenerii noștri strategici, dar de ce să fie pârghia la americani? De ce?
Dinu Georgescu, Radio 1 FM: Vom dezbate sigur și subiectul acesta. Vom dezvolta, mai căutăm informații. Sperăm să mai obținem și alte informații suplimentare.